Back to Top

ADA – Art d’Apprendre

AdA Banner 2 Ad 4_13_23 copy

We zijn zeer verheugd om de lancering aan te kondigen van het AdA Apprenticeship-programma 

Het AdA-leerlingprogramma is een programma, dat gespecialiseerde, op vaardigheden gebaseerde klassieke training biedt voor mensen die willen leren tekenen en schilderen en die op zoek zijn naar uitmuntendheid in het hedendaagse realisme.

Een geselecteerde groep gemotiveerde studenten krijgt de unieke kans om te leren onder de begeleiding en het mentorschap van Joke Frima (ARC Affiliated Artist ARCLM).

Joke Frima was een leerling van Nerina Simi in Florence 1976-1984, daarna had ze een carrière als zelfstandig kunstenaar. Ze heeft nu besloten om de nalatenschap van Nerina Simi op zich te nemen en zich te wijden aan het doorgeven van de vaardigheden die ze heeft geleerd.

Je kunt je nu aanmelden voor het programma dat start in september 2023. Je moet je voor minimaal 3 maanden verbinden. AdA biedt een driejarig leerplan. € 2000 per trimester, € 5000 per jaar.


AdA Art d’Apprendre

Website: https://www.ada-skill-based.art/
Email: atelier@ada-skill-based.art

Vissingy , Chaumard, France

ARC APPROVED SEAL 2022

Geweldig nieuws !!!.
De AdA atelier school is een ARC erkende kunstschool geworden.
Dit betekent dat onze studenten een beurs kunnen aanvragen bij
Art Renewal Center Scolarship Competition.

U vindt de website van AdA HIER op de site van ARC

Unieke intensieve workshop van twee weken in klassieke teken- en historische schilder-technieken.

onder leiding van Joke Frima en Lukas Stofferis

Maandag 16 oktober tot en met vrijdag 27 oktober 2023

AdA brengt een intensieve workshop klassieke teken- en historische schildertechnieken.

info en inschrijving

Deze workshop is  2 weken en vindt plaats in de Bourgogne (Morvan), Frankrijk

– Tijdens de ochtenden leert Joke Frima je in de toepassing van het vergelijkende meten. Met een stilleven als basis, worden verhoudingen en vormen nauwkeurig in je tekening vast gelegd. De tekening legt de basis voor het schilderij en daarom zal veel aandacht worden besteed aan het bestuderen van de juiste vorm en toonwaarde. Door middel van historische methoden wordt de tekening overgebracht op het schilderpaneel.

– ’s Middags introduceert Lukas Stofferis historische olieverftechnieken die beginnen met de voorbereiding van de panelen. Verder geeft hij les in het maken van olieverf met behulp van een glazen loper, natuurlijke pigmenten en geraffineerde lijnolie. Je leert zelfbereide olieverf te gebruiken door een schilderij op te bouwen in dunne transparante lagen waarin de uiteindelijke kleuren optische constructies zijn in plaats van ééndimensionale kleuren van tubeverf.

– In het weekend organiseren we een excursie met oa een bezoek aan een oker groeve.

Aan het einde van de twee weken gaan de leerlingen, dankzij het teken- en schilderonderwijs, naar huis met een werkstuk geschilderd met zelfgemaakte olieverf.

Wanneer, waar en hoeveel?

16/10 – 27/10/2023 

De cursus van twee weken klassiek tekenen en historische schildertechnieken vindt plaats op het Franse platteland16 Route de Chatin, Vissingy, Chaumard, Frankrijk 58120

Deze unieke workshop van 2 weken kost €1000.   

Minimaal 6 studenten tot maximaal 8 .             

De meeste materialen zijn inbegrepen, we vragen je om je eigen penselen mee te nemen. 

Eten en onderdak zijn niet inbegrepen

Er is een mogelijkheid tot verblijf in AdA gebouw. Er zijn 6 éénpersoonskamers met 2 gedeelde keukens en 2 gedeelde badkamers.  Ze zijn € 400 voor 2 weken. 

Korte bio Lukas Stofferis :

In de jaren negentig begon Lukas Stofferis oude verhandelingen over de bereiding van kunstenaarsverf te bestuderen. Door de studie van Egyptische, Minoïsche, Griekse, Romeinse, middeleeuwse, renaissancistische en barokke geschriften verwierf hij een diep begrip van de oorsprong van historische schildermethoden. Vervolgens begon hij meer dan twintig jaar te experimenteren om de details van de vele niches in zowel de boeken als in zijn eigen kennis in te vullen. Met vallen en opstaan en met de hulp van vele assistenten ontwikkelde hij een geloofwaardige en bruikbare reconstructie en begon hij les te geven in temperatechnieken, olieverf, wasschilderen, fresco, caseïne schilderen en vele andere technieken in Nederland, België, Frankrijk en Italië. 

Korte bio Joke Frima: 

De schilderes Joke Frima woont al meer dan 20 jaar in Frankrijk. Ze werd geboren in Den Haag in Nederland, ze studeerde Schone Kunsten in haar land van herkomst van 1969 tot 1973. Omdat ze haar leertijd graag wilde voortzetten, vertrok ze om tekenen en schilderen te studeren in het prestigieuze atelier van Nerina Simi, Florence, Italië. Na een paar jaar haar studie te hebben gecombineerd met lesgeven, keerde Joke Frima in 1984 terug naar Nederland waar ze een zeer succesvolle carrière als zelfstandig kunstenaar had. Haar werk wordt nu wereldwijd erkend en ze wil zich weer wijden aan het lesgeven en haar knowhow doorgeven aan toekomstige kunstenaars binnen haar Franse vereniging AdA.

De workshop gaat over de ambachtelijke kant van het tekenen en schilderen. Deze kennis als vaardigheid dient als hulpmiddel voor de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar en vormt de fundamentele basis voor alle beeldende kunsten

Deze workshop stond oorspronkelijk gepland voor begin september, maar de bouw van de nieuwe studio duurde langer dan gepland en moest daarom worden uitgesteld.

 

AdA workshop